Hittil har vi alltid gått fra den, i dag bestemte vi oss for å gå mot Calpeklippen, eller Peñón de Ifach som den egentlig heter. Klippen er av kalkstein og rager 332 meter rett opp fra havet. Den er forbundet med fastlandet via en smal odde, og er også en del av et naturreservat som er hjem til et rikt dyre- og planteliv. Toppen skal visstnok ha en spektakulær utsikt over Calpe, Middelhavet og kysten rundt, og planen er å nå toppen en gang før vi drar herfra til våren.
Mens vi vandret langs strandpromenaden mot klippen, kom vi over en historisk skatt som i alle fall trollbandt meg. For en som er veldig glad i romersk historie, var dette et virkelig funn: De romerske bassengen Baños de la Reina, som betyr «Dronningens bad».
Dette er en arkeologisk attraksjon som består av gamle romerske fiskebassenger og bad. Navnet stammer fra legenden om at en maurisk dronning brukte disse bassengene som sitt private bad, som om deres faktiske opprinnelse er av en mer praktisk art: De ble brukt av romerne til oppdrett og bevaring av fisk.
Bassengen er hugget ut i stein langs kysten og består av et stort rektangulært reservoar delt inn i 6 mindre bassenger. De har 4 steinhugde kanaler hvor sjøvannet strømmet inn i bassengene. På andre siden av promendaten holder de på med utgravningen av en stor romersk villa som inkluderer flere mosaikker og rester av bygninger, som en gammel mølle.
Det er fantastisk å tenke på hvordan romerne klarte å opprettholde en jevn vannstrøm uten moderne teknologi. Og hvem vet, kanskje ble disse bassengene brukt som et vakkert og luksuriøst akvarium, bare for å la eieren av villaen imponere sine gjester. Jeg liker i alle fall å tro det siste.
Mens vi gikk der og utforsket de uthugde bassengene kunne jeg nærmest se for meg hvordan livet må ha vært på den tiden. Her sto kanskje en romersk villaeier i sin toga, nippende til et glass vin, mens han pekte på de ulike fiskene i akvariet:
«Nei, disse? De er mine! Både vakre og velsmakende.»
Det som virkelig imponerte oss, var hvor godt disse gamle strukturene har holdt seg. Noe slitt var de selvsagt, med bølgene og sanden som skyller over hele tiden, men de står der like fullt, og vitner om romernes utrolige ferdigheter innen ingeniørkunst. Det er en påminnelse om hvor avansert deres teknologi faktisk var, og hvor viktig vann var for både hverdagsliv og luksus.
Baños de la Reina var virkelig en fantastisk opplevelse som kombinerte både naturens skjønnhet og historiske minner. Hvis du noen gang er i Calpe, anbefaler vi et besøk her. Og for ikke å snakke om utsikten over Middelhavet, som skaper det mest perfekte bakteppet til dagens historiske opplevelse. Vi kommer nok til å besøke Baños de la Reina igjen.
Hilsen en fascinert Berit
Velg Side